Legca B1

For noen måneder siden fikk  Cary Nortons Legotron Mk1 stor oppmerksomhet på fotoblogger verden over. Norton har bygget et fungerende storformatkamera i Lego, der klossene utgjør kassen og “belgen”, her en skyvbar kasse i en annen, og brukt filmholder, mattskive og en linse med lukker og blender for de delene som ikke kan bygges i Lego.

Hjemme har jeg to store kasser med Lego stående, og Lego-bygging var min favoritt-syssel helt opp mot ungdomsskolen. Når jeg så hva Norton hadde gjort ut av plastikk-klossene ble jeg inspirert til å prøve det samme. Storformat-film er dog ganske dyrt og upraktisk, selv om det hadde vært utrolig morro å prøve det. Dermed ønsket jeg å heller lage et mellomformatkamera med 120-film på rull. Det legger lista for en del nye utfordringer som Norton ikke møtte med sitt kamera. Først og fremst må mitt kamera ha en fremtrekkmekansime og filmhus som er lystett. Videre kan jeg ikke bytte filmholder med mattskive mellom eksponeringer slik Norton kan, og jeg trenger dermed en fokusskala eller søker.

Med dette i bakhodet gikk jeg i gang med å tegne et TLR-kamera, Twin Lens Reflex. En TLR baserer seg, i motsetning til en SLR (Single Lens Reflex) på to synkroniserte linser, der den øverste reflekteres i et speil til en mattskive, og den andre tegner bildet på filmen når lukkeren åpnes. Prinsippet ble brukt på mellomformatkameraer som Rolleiflex.

For å bygge dette i Lego vil jeg bruke Nortons fokusløsning med to bokser i hverandre, der linsene er montert i den fremste og skyves frem og tilbake for å finne fokus. “Hovedboksen” bærer speil og mattskive (prøver å finne et passende lommespeil, samt pleksiglass til mattskiven), lukker (eget avsnitt) og filmholder med fremtrekk (utfordrende!). For linser skal jeg prøve ut to linser jeg plukker av en kikkert jeg har liggende. De er identiske og passer dermed til formålet.

Lukkeren blir en slags gardinlukker. Jeg bygger en plate som går inn i en spalte i kamerahuset, mellom linse og filmholderen. Platen har en åpning i midten som matcher arealet av filmen jeg skal eksponere (5, 9 x 6,5 cm). Når jeg skyver platen gjennom kameraet passerer åpningen filmen og slipper lys inn før andre siden av platen skygger for den igjen. Føre platen tilbake og det motsatte skjer. En splint gjennom platen hindrer at lukkeren åpnes ved et uhell.
Utfordringen blir å få konsistente eksponeringer, og jeg vurderer å motorisere lukkerplaten for å gjøre den mer pålitelig. I tillegg må jeg kanskje ha en blenderplate foran lukkeren for å hindre overeksponering i normalt lys. If all else fails: pinhole!

Nedenfor ser dere status for øyeblikket. Kameraet har fått montert linser, men de sitter ikke fast og det må lystettes. Innsiden skal kles med sort duct-tape for å hindre lekkasjer. Speil og mattskive mangler. Filmholderen bakerst må få fremtrekk og tettes, aner ikke hvordan jeg løser det, dessuten er jeg snart tom for deler…

Kameraet sett forfra med lukkerplaten stikkende ut. 

Kameraet sett bakfra med filmholder tatt ut av kammeret. 

Kameraet sett forfra med linseboksen tatt ut og lukkeren delvis åpen.
PS: For de som lurte, ja, den skal hete Legca B1 (Brick 1), for å peke nese til forståsegpåere med forkjærlighet for røde prikker   😉 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.