Radio Free Europe!

Jeg er født i 1989, altfor sent! Da var det bare 7 måneder igjen av det fantastiske ti-året der Michael Jackson enda var svart, man snakket om muren og Sovjet, ikke global oppvarming og USA. Og selvfølgelig var det før alle visste hva R.E.M. var. Ved hjelp av min søster i den dype underskogen av norsk kultur fikk jeg en hel boks med bootlegs og demos av R.E.M. som strekker seg helt tilbake til bandet spede start i hjembyen Athens, Georgia. Nå sitter jeg og hører på opptak av en konsert de gjorde på London Hammersmith 29. oktober 1985 (forøvrig dagen før min kjære storesøster ble født!).

Mellom to sanger kan man høre vokalist Michael Stipe (på denne tiden hadde han faktisk fremdeles hår og farget det gult under det meste av Reconstruction-turneen. Men hvilken hårfarge brukte han? Sennep!) mumle noe om fabrikker i midt-vesten som sender røyk til himmels. Røyken glir over kontinentet og faller med regnet til bakken og lager sorte striper ned veggene som man ikke kan vaske vekk. Dette ble sangen ‘Fall on Me’. Om man skal synge om miljøvern i dag blir det deprimerende dommedagspoetri. I 1985 var tonen humoristisk og ironisk, med et snev av alvor og en advarende pekefinger. Ask the sky and tell the sky DON’T FALL ON ME!

There's a problem, feathers iron
Bargain buildings, weights and pullies
Feathers hit the ground before the weight can leave the air
Buy the sky and sell the sky and tell the sky and tell the sky

Don't fall on me (What is it up in the air for) (It's gonna fall)
Fall on me (If it's there for long) (It's gonna fall)
Fall on me (It's over it's over me) (It's gonna fall)

There's the progress we have found (when the rain)
A way to talk around the problem (when the children reign)
Building towered foresight (keep your conscience in the dark)
isn't anything at all (melt the statues in the park)
Buy the sky and sell the sky and bleed the sky and tell the sky

(repeat chorus)

Don't fall on me
Well I could keep it above
But then it wouldn't be sky anymore
So if I send it to you you've got to promise to keep it whole
Buy the sky and sell the sky and lift your arms up to the sky
And ask the sky and ask the sky.

(repeat chorus, etc.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.