Pinhole!

Pinhole-kameraene er et av de eldste formene for fotokamera. Prinsippet strekker seg langt tilbake, og det ble observert så tidlig som 500 år før kristus. Pinhole-teknikken går ut på at lys passerer gjennom et svært lite hull og projiseres opp-ned på en motstående flate. Dette kalles også camera obscura.

For inspirasjon anbefaler jeg en kikk på Abelardo Morells bilder. Her har han leid hotellrom verden over, klistret sort plastikk over vinduene, klippet et ørlite hull i plastikken og satt opp et kamera rettet mot veggen motsatt av vinduene. Dermed forvandles hele rommet til et gigantisk camera obscura der utsikten utenfor vinduene klistres opp-ned på veggen. Lang nok lukkertid på kameraet løser resten. Morells bilder gjør at man forstår den enkle magien i lys på en ny måte. Det er vanskelig å forstå pinhole av å lese om det, men Morells bilder illustrerer teknikken på en unik måte.

SÅ, lyst til å prøve ut dette? Å lage pinhole-kameraer er svært enkelt og billig. Man kan kjøpe seg et fint et fra Zero Image, men om man ikke er dreven i film kan man lage et digitalt pinhole ved å følge denne oppskriften:

Man tager:

– Et deksel til ditt kamerahus.
– En borrmaskin (eller annet verktøy for å lage hull i kameradeksel)
– En tom brus-boks (gjerne fra økologisk brus)
– En nål
– Saks/tang/tapetkniv el.
– En kulepenn
– Sandpapir
– Duck-tape/gaffa-tape/isolasjonstape/annen tape.

Man gjør som så:

1) Klipp ut en plate av brusboksen på ca 1,5×1,5cm.
2) Bruk kulepennen til å trykke ut en liten bulk i platen.
3) Puss bulken på baksiden av platen ned med sandpapir til det er et veldig tynt lag metall igjen. Pass på å ikke pusse helt gjennom.
4) Legg platen ned på et hardt og flatt underlag og stikk et bitte-lite hull med nålen gjennom den tynne delen av metallet slik at nålen bare kommer akkurat igjennom. Dette er “the pinhole”, og jo mindre hullet er jo skarpere blir bildet til slutt.
5) Snu platen og stikk nålen bitte-litte-granne inn fra andre siden så hullet blir jevnt.
6) Borr/skjær ut et hull i dekselet på ca 1cm i diameter.
7) Sett platen med hullet på innsiden av dekselet, så nært midten som mulig, og tape igjen. Bruk gjerne en sort sprit-tusj til å farge alle lyse biter på innsiden av dekselet sort, da får ikke lyset så mange overflater å reflekteres i.
8) Fest dekselet på kamerahuset, la linsa ligge igjen hjemme og begynn å ta bilder! Stativ kan være lurt for lukkertidene kan bli alt fra et halvt-sekund til flere minutter. Sett kameraet på manuell modus og still kun lukker og ISO.

Anbefaler forøvrig artikkelen på side 44 i Black+White Photography august 2009.

Her er et av mine første forsøk med pin-hole. Bildet er tatt håndholdt fra baksetet på 2 sekunders lukker, ISO 800.

2 comments

  1. Dette må prøves! Med deksel, mener du det lokket man har når det ikke er festet noen linse på kameraet, ikke sant?

    /G

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.