Oldefars Kodak del 2


I forrige innlegg satt jeg med et kamera, to ruller med 120-film og en tvilende fotobutikkinnehaver. Hvordan komme derfra til bildemateriale?

Første problemstilling meldte seg raskt: Hvordan kutte 72cm med 120-film på langs slik at bredden tilsvarer 127-film? 120-filmen er 5,6cm bred mens 127-film er ca. 4,6cm bred. Altså må ca. 1cm bort langs hele filmens lengde. Vel, kutte en stripe plastikk på langs, hvor vanskelig er det? Prøv med bind for øynene så vet du hvor vanskelig det er, filmen er jo lysømfintelig!

Løsningen ble å lage et skjærebrett av papp med to pappstrimler, en langs nedre kant med innfelte piler på for å støtte filmen og en lengre opp. Strimel nummer to skal ligge 4,6cm pluss linjalens bredde over den første slik at når du i mørket legger filmen inntil nederste stripe og linjalen inntil øverste stripe oppå filmen kan du skjære langs linjalen med en kniv. Da vil filmens bredde bli riktig.

Videre har man utfordringen med at 120-filmen er tilpasset en langt større spole enn 127. Du har ganske mye papir som filmen er surret inn i som skal beskytte mot lys slik at du kan skifte film utenfor mørkerommet. Man må kvitte meg med så mye som mulig av dette papiret for at filmrullen skal få plass i kameraet. Papiret er lengre enn selve filmen, og man må ta bort alt det som ikke direkte ligger over filmen. Merk da at man ikke kan ta filmen ut av kameraet igjen før man er tilbake i mørkerommet og kan legge filmen rett i en fremkallertank!

Da jeg hadde kuttet filmen min og endelig fått den inn i kameraet var det bar å ta bilder i stor spennning for resultatet. I går var jeg i Folkens mørkerom og fikk fremkallt filmen. Men litt slurv og uhell under beskjæringen viste seg “to come back to haunt me”: Siden noe av filmen ikke var rett kuttet passet ikke filmen på spolen i fremkallertanken! Dermed måtte jeg legge filmen i bløt i noen minutter for å gjøre den mørkere (fyllte lunket vann i fremkallertanken) for så å lege filmen så jevnt som mulig i spolen. Det ble ikke jevnt nok og første kanskje til at noen rammer ikke ble fremkallt skikkelig. Men jeg fikk en tre-fire brukbare bilder av filmen på 12 samt noen blurry bilder som gjør seg som abstrakter.

Totalt ble prosjektet vellykket og det understreker at kameraer ikke nødvendigvis går ut på dato! Så da er det bare å hente gamle kameraer ned fra loftet, bruke google, wiki og alt som er for å finne ut hvordan dette kan brukes. Joda, mørkerom trenger du jo gjerne også, men da er det jo bare å godsnakke med en fotgrafisk venn hvis du ikke har 🙂

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.